Det virker som det er noe forvirring når det gjelder de ulike alternativene for tonere, spesielt alkaliske (alkaline) vs. sure (acidic). Så derfor tenkte jeg å dekke de viktigste forskjellene mellom de to og hvorfor/når du vil velge den ene fremfor den andre.
Før vi kan gå inn på de ulike kjemikaliene, må vi nevne det viktigste som skiller dem, og da er vi inne i kjemiens verden. Jeg snakker nemlig om pH-skalaen.
Husker du på frisørskolen, de kjeedelige timene da du måtte lære alt om kjemi? De fleste av oss brydde oss kanskje ikke så mye om det som ble undervist, fordi alt vi ville var å være kreative og lage fantastisk hår! (Kjenner du deg også igjen? Hehe)
Lite visste vi at forståelsen av kjemien til produktene vi bruker er like verdifull for suksessen bak stolen som å lære en hvilken som helst teknikk!
Ok.. Så la oss gå litt tilbake til skolebenken:
- Alt under 7 på pH-skalaen anses å være surt
- Alt over 7 anses å være alkalisk (også kalt basisk)
- 7 er nøytralt
Når det kommer til kjemikaliene i hårfarge, er de alle alkaliske i tubene eller flaskene sine. JA, ALLE. Mange av ingrediensene og kjemikaliene ville ikke overlevd hvis de ikke var i et alkalisk miljø.
Når du påfører en kjemikalie med en alkalisk pH på håret, er det alkaliteten (høy PH) som myker opp og åpner skjellaget slik at hårfargeprosessen kan skje, Ikke nødvendigvis vannstoffet. Jo lysere fargen er - jo høyere PH verdi har den. (Tenk Feks lysfarge 10+)
Når du påfører en kjemi/farge med en nøytral eller sur pH på håret, har den motsatt effekt. Den vil da bidra med å forsegle/lukke hårstrået. Vannstoffet (developeren) har sur PH, samt balsam eller leave in produkter har som regel sur PH.
Når det gjelder tonere, er det viktig å vite om du jobber med et surt eller alkalisk produkt.
Vær feks oppmerksom på at noen fargemerker lager permanente farger og påstår at når de blandes med et lavt vannstoff blir de demi-permanente. Vel, jeg er litt skeptisk, da jeg heller ville sagt at de blir mer lik en demi-permanent farge, men at en permanent farge alltid vil være nettopp det: en permanent farge. Det som nemlig kan skje når du bruker en permanent farge med lavt vannstoff, spesielt hvis det er en lys farge, er at den kan endre basen (naturhåret) og skape en fargekorreksjon (Også kjent som gulskjær).
For å forenkle det litt og oppsummere hva jeg mener: Hvis fargetuben har en veldig høy PH (permanent farge) og du blander den sammen med en lavere PH (lavt vannstoff) , vil PH-verdien i noen tilfeller fortsatt være høyere enn 7! Og en permanent farge vil ha en mye høyere PH verdi i tuben enn feks en demi-permanent farge ( Husk at PH-skalaen går helt opp til 14)
(Teksten fortsetter under bilde)
Som nevnt tidligere: alle farger vil være alkaliske i tuben/flasken. Også en sur (acidic) Toner. Men fordi PH verdien i tuben er vesentlig lavere enn ved en alkalisk toner, vil altså kombinasjonen av vannstoff og farge gjøre at PH verdien synker lavt nok (nærmere 7 eller under) til at toneren er sur*, og du unngår enhver form for løft av basen da du kun vil utvikle pigmentene på hårets overflate.
(* noen ganger også mellom 7-8, noe som teknisk sett gjør at den fortsatt er alkalisk, MEN ikke nok til at den løfter basen!)
Når burde du bruke en ALKALISK TONER?
- Hvis du gjør en helbleking og ønsker en jevn nyanse fra rot til spiss, vil en alkalisk toner være til stor hjelp. Hvis du hadde ujevn lysing eller noen områder som feks trengte å lysne et kvart- et halvt nivå mer, vil bruk av en alkalisk toner bidra til å korrigere det.
- Hvis det er en svak varme i håret som du ønsker å lysne/korrigere bittelitt på.
- Hvis det ikke er naturlig hår på hodet, og du vil at toneren skal få lengst mulig holdbarhet.
- Når du toner med nivå 7 og lavere.
Når burde du bruke en SUR TONER?
- Når du vil ha en myk og subtil nyansering av håret. (Feks glosse et stripet hår)
- Hvis det er naturlig hår på hodet, og du vil ha nivå 8 eller lysere. (Som feks ALLE stripebehandlinger)
- Hvis kunden din ikke er klar til å forplikte seg helt til en bestemt nyanse/dybde, vil en sur toner ha kortere holdbarhet.
- På et nivå 7 eller lavere når du ønsker en transparent finish
Ønsker du å se hvordan jeg jevner et ekstremt ujevnt utgangspunkt med en Acidic Toner samt min favorittplassering for å lage dybde og spill - sjekk ut mitt @Blondebycatharina FOILAYAGE online-kurs her!
Jeg håper du har fått litt klarhet i forskjellen mellom de to, og enda viktigere, når du skal bruke den ene fremfor den andre! Til syvende og sist ligger ikke makten i produktene, makten ligger i DEG som frisør og DIN kunnskap.
Har du spørsmål eller andre tanker rundt innlegget kan du legge igjen en kommentar under!